Members of the ASTER team

Higher Education Institution Agronomy, food, environment

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A scientific policy focusing on agroecology and sustainable food systems.

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Christophe David Vice-Dean

Hélène BRIVES

Dr. Hélène Brives–Beaume, Sociology
Expertise: Intermediation activities for innovation in agriculture and nature conservation

Keywords

Sociology, Extension, Innovation, Knowledge

Helene-Brives_medium

Teaching duties

  • Qualitative survey research
  • Sociology of Innovation in Agriculture
  • Sociology of Environment

Ongoing Projects

Professional appointments and education

  • 2003-2013 Assistant professor in Sociology at AgroParisTech (Paris)
  • 2001-2003 Research scientist (contract position) at INRA of Saint Laurent de la Prée, Charente Maritime
  • 2001 PhD in Sociology at Paris X-Nanterre University.« Technic as Agency ». Farming advisors and water pollution in Bretagne.
  • 1990 Engineer degree at Nationale des Ingénieurs des Travaux Agricoles de Dijon

Publications  

 

  • Brives, H., Riousset, P., de Tourdonnet, S. (à paraître). Quelles modalités de conseil pour l’accompagnement vers des pratiques agricoles plus écologiques ? Le cas de l’agriculture de conservation. In Opérateurs du conseil privé en agriculture, C. Compagnone, F. Goulet, P. Labarthe eds, Educagri.
  • De Tourdonnet, S., Brives H., Denis, M., Omon, B., Thomas, F. (2013), Accompagner le changement en agriculture : du non labour à l’agriculture de conservation. Agronomie, Environnement et Sociétés. vol.3, n°2.
  • Bourblanc M., Brives H. (2009), La construction du caractère « diffus » des pollutions agricoles, Etudes rurales 1, 161-175.
  • Brives H., Mormont M., (2008) Les médiations de l’action collective environnementale. Mélard F. (dir.) Écologisation : Objets et concepts intermédiaires, Editions. P.I.E.-Peter-Lang, Bruxelles.
  • Rémy J., Brives H., Lémery B., (2006) Conseiller en agriculture, éditions Educagri – INRA, 169-182.
  • Brives H., Riousset P., and de Tourdonnet S. (2012). Conservation Agriculture is shaped through advisory schemes. In "10th European IFSA Symposium", Aarhus, Denmark.
  • Brives H. and De Tourdonnet S. (2010). How can community-based knowledge be exported? The example of an intervention study carried out within a group employing no-tillage techniques. In "Proceedings of the symposium ‘Innovation and Sustainable Development in Agriculture and Food’", Montpellier, France.